DROGE

Droge spremljajo rave ze od vsega zacetka.Seveda je mozno iti na party in ne uzivati drog.Najbolj razsirjen je seveda ecstasy, v Ameriki pa LSD in acid.Raverji uzivajo drogo vicinoma le na partijih, da lazje preplesejo noc.Mnogi uzivajo le marihuano.Rave zeli ustvariti ozracje ene same srecne druzine in mnogi to dosezejo z drogo.Cedalje vec je trdih drog, ecstasy ni vec cist, primesan mu je lahko tudi strup ali pesticidi.Seveda je to se vedno vprasanje vsakega posameznika.

SVET OMAME

Ce gedamo zelo na siroko, spadajo med droge tudi:
-pravi caj
-kava
-zdravila
-tobak
-alkohol
To so tako imenovane dovoljene droge, katerih uporaba je v Sloveniji izredno razsirjena, ceprav predvsem zadnje tri zadajo precej mocne udarce nasemu telesu in zdravju.
Med najpogosteje uporabljene prepovedane droge spadajo:
-marihuana oz. trava
-hasis
-lsd
-ecstasy
-cudezne gobe
-speed
-kokain
-crack
-opiati, kamor spadajo opij, heroin in mmorfin...


UZIVANJE DROG


Res je, da skoraj ni drog, od katerih bi postali odvisni ze po prvem poskusu.Tako imenovano eksperimentiranje z drogo navadno ne pomeni avtomaticno zasvojenosti, vendar je meja, ko postanemo od droge odvisni nejasna in zlahka prezrta.Vecina drog povzroci psihicno odvisnost, nekaj pa tudi fizicno.A zavedaj se, vsak trenutek, da droga vedno pusti posledice.Te so lahko razlicne glede na pogostost jemanja, odmerek in koncentracijo mamila, spremljevalne okoliscine in nenazadnje od vsakega posameznika, a posledice so vedno negativne.Ce ti droga pomeni izhod iz tezav, se zavedaj, da je to le iluzija.V resnici je ta izhod le maska, ki jo nosi nova tezava.
Ce si zelis uporabljati drogo in ne ves, kako bi se zabaval brez nje, je to dokaj pomilovanja vredno.Ce si z drogo srecen, bodi. Uzivanje droge ne pomeni nujno tudi smrti, ce vemo, kaj delamo in kaj imamo v roki.Prav to pa je ponavadi tudi problem, saj ne mores nikoli zagotovo vedeti, kaksno mesanico droge imas pred seboj.Tako ima lahko ze majhen, normalen odmerek usodne posledice. Pomembno je tudi, da ves, kaksne so posledice zauzitja droge in kako v taksnih primerih ravnati.Kajti dejstvo je, da droge so in da drogiranje obstaja, ceprav mnogi se vedno raje ne bi nicesar slisali o tem.Droge in zasvojenost tudi ne ne bodo izginile cez noc, ce sploh bodo kdaj.Edino smotrno kar lahko storimo, da bodo imele vsaj malo manjso moc, je to, da se seznanimo z njihovim delovanjem, ucinki in posledicami.Da z vedenjem zmanjsamo davek, ki ga pobirajo.

Skoraj vse raziskave v svetu in pri nas kazejo na najvecjo razsirjenost uporabe marihuane.Glede na na rezultate zadnjih raziskav je v Sloveniji med leti 1998 in 1999 ecstasy poskusilo od 5 do 7 % mladih v prvih letnikih srednjih sol.Na partijih je situacija nekoliko drugacna.Tam je ecstasy poskusilo 86 %, amfetamin 71,9 % in kokain 46 % obiskovalcev prireditev.To pomeni, da 58,4 % obiskovalcev uporablja droge na mocno tvegan nacin, pri tem jih bodisi mesa med seboj ali z alkoholom. Ubrani se jih lahko vsakdo.Redko se zgodi, da bi komu tabletko ecstasya potisnili v usta.Odlocitev je navadno na strani posameznika.Ce droge ne Uporabis, ne tvegas.Pazljivost pa ne more biti odvec pri steklenici vode, ki ti jo ponudi neznanec, saj bi voda bila lahko zmesana z GHBjem, ki je lahko zelo nevaren, se posebaj ce ne ves, da si ga zauzil.Najboljsi nasvet je, da uporabljas svojo pijaco.

MARIHUANA IN HASIS

Obe drogi se pridobiva iz konoplje in sicer je hasis njena rastlinska smola, marihuana pa mesanica posusenih listov in vrsickov.Uziva se ju lahko primesani tobaku ali samostojno s kajenjem, lahko sta skuhani v caju ali pa ju zvecijo v kroglicah, primesani sta lahko tudi raznim jedem. Ucinek je tezko predvidljiv in odvisen od tega, ali gre za samo smolo ali le za liste konoplje ter od vsakega posameznika in situacije, v kateri je.Ucinki marihuane so tesno povezani tudi s stanjem, v katerem je clovek pred zauzitjem in od njegovih pricakovanj.Ponavadi se pojavi obcutek svobode, neobvladljiv smeh, zaverovanost v lastne besede in mocnejse dojemane sluga, vida in tipa.Mozna je tudi halucinacija, pri kateri se spremeni dojemaje prostora in casa, nekateri imajo obcutek, da slisijo sumenje barv.
Zapozneli ucinki oz. posledice so lahko pospeseno dihanje, suha usta, splosna slabost, motnje v ravnotezju in motoriki, brezvoljnost ter nezmoznost za delo in ukrepanje.Psihicna in rahla fizicna odvisnost se pojavita ob rednem uzivanju.


LSD


LSD je tako imenovana plesna droga, ki spremeni samozavedanje in dojemanje okolja, najveckrat pa po njej segajo na rave in techno partijih. Prodaja se v obliki tabletk, tekocine ali pivnikov in je ucinkovit ze v zelo majhnih kolicinah, posledice pa se nikoli ne da napovedati.Po zauzitju pride do vizualnih sprememb, lhko preneha delovati cut za orientacijo v prostoru in casu, zenice se razsirijo, pride do potenja zaradi povecane telesne temperature, kurje polti, slinjenja, tezav z dihanjem in vrtoglavice.Stanje razigranosti in sproscenosti se lahko v sekundi spremeni v prestrasenost in osuplost.Uzivalci imajo obcutek, da imajo posebne lastnosti, tako je ze bilo nekaj primerov, da so ljudje skakali iz stolpnic, mislec da lahko letijo.V samem tripu lahko pride do podo- zivljanja raznih dogodkov iz preteklosti, ki se jih neradi spominjamo in tako postane trip prava nocna mora.Po tripu pride stanje razburjenje in depresije, lahko tudi do ponicnosti in blodenj, obcasno pride tudi do popolne izgube stika z realnostjo.Pri LSD se pojavi tudi toleranca, kar pomeni, da se za isti ucinek potrebuje vedno vec droge.

ECSTASY

Ecstasy je prav tako plesna droga, ki se pojavlja v obliki tabletk ali prah. Priblizno pol ure po zauzitju pride do povecane telesne temperature, pospesenega dihanja in sabosti, ki pa se hitro umakne zacetku transa, ko dobis suha usta in zacutis scemenje v prstih in rokah.V tansu naj bi vecinima prevladovali prijetni, harmonicni obcutki in ne obcutki strahu in agresije.Po treh do petih urah je ponavadi trip koncan in s tem se mora uzivalec preprosto sprijazniti.Pri samih tripih gre lahko tudi marsikaj narobe, pride lahko do vrocinskega vala, mozganskega edema, odpovedi srca, ledvic in jeter, mozganske kapi, dehidracije... Ecsasy lahko povzroci mocno psihicno zasvojenost, zaradi lepih spominov, ki jih imajo uporabniki na cas pod vplivom droge.Pocasi izgubljajo zanimane za vse drugo in si zelijo le ponovnih tripov, do katerih pa jih pripeljejo le vedno vecji odmerki, saj pride do toletance.

KOKAIN


Kokain slovi kot egodroga, saj se izgubi obcutek utrujenosti, poveca se zmogljivost in obcutek moci in evforije in ugodja.Tisti, ki ze dalj casa uziva kokain, velja za neobcutljivega, nedruzabnega in napadalnega.Kokain se lahko njuha, vbrizgava ali kadi.Povzroci lahko resno odvisnost, predvsem crack, ki izhaja iz kokaina, a deluje hitreje in mocneje.Posledice uzivanja kokaina, ki se scasoma pojavijo, so razni telesni krci, napadi preganjavice, agresije, motnje gibanja, tresenje, motnje srcnega utripa, lahko pa pride celo do infarkta.

SPEED


Speed je ime za vse droge, ki vsebujejo metamfetamin ali sinteticni amfetamin.Njegovi ucinki se kazejo kot pomanjkanje teka in zaspanosti ter veliko razpolozljive energije, po kateri stremijo predvsem udelezenci na raznih rave partijih.Ce droge vzamejo prevec, traja njen ucinek tudi, ko se zabava konca.Temu sledijo hripavost, kaselj, dpresije,.. Plesanje celo noc v slabem zraku, psihicni in fizicni napori ter pomanjkanje spanja skodujejo tvojemu telesu, ce pa prezivis nekaj dni zapored na speedu, se pojavi povecana telesna temperatura, obcutki lakote, zeje, utrujenosti in bolecine pa popolnoma izginejo. Preprodajalci dodajajo speedu razne primesi, tako da ne mores nikoli zagotovo vedeti, kako mocan je beli prah pred tabo.Vcasih je normalna doza prevelika.
Speed povzroci razdrazljivost, zivcnost, mozoljavost, izbruh psihoz, razne srcne okvare in bolecine v udih.Najslabse je, ce se depresije, ki se pojavijo po preplesani noci zdravijo z novimi odmerki speeda.Pri speedu se scasoma pojavi toleranca.

CUDEZNE GOBE
Cudezne gobe dozivljajo razcvet, tako kot LSD, predvsem na techno partijih.Najde se jih tako rekoc povsod po svetu in veljajo za najstarejo drogo.Najvecja nevarnost je zamenjava cudeznih gob z strupenimi.Pri zauzitju svezih gob lahko pride do slabosti in bruhanja.Ucinka LSD in cudeznih gob sta podobna, vendar je trip pri gobah lazje vodljiv, zaradi krajsega trajanja.Gobe vzpodbujajo predvsem prijetne, pozitivno obarvane obcutke.Tudi okrevanje je manj naporno, vendar pa se vseeno pojavljajo nevarnosti kot so depresija, napadi strahu, predoziranje in zastrupitve.

(Smrklja, oktober 2001)
1